Imaginea brand-ului sau a mărcii

Majoritatea strategiilor de comunicare se bazeaza pe înțelegerea imaginii brand-ului.

Imaginea brand-ului trebuie să exprime caracteristicile fizice ale produsului, întrebuințările lui sociale, caracteristicile acorporale în termenii nevoilor normale și ale comportamentului uman.

Imaginile nu sunt întotdeauna inerente brand-ului, dar în schimb sunt asociații de calități realizate de către oameni.

De-a lungul anilor mărci ca țigaretele Marlboro, autovehiculele Mercedes s-au impus în mintea publicului ca brand-uri veritabile.

Conceptul de imagine, este mai întâi de toate unul de organizare.

În explorarea imaginii brand-ului, specialiștii în publicitate sunt cu adevărat motivați în încercarea de a afla ce reprezintă brand-ul pentru cei ce o achiziționează.

Consumatorii au însa dificultați în a exprima adevăratul motiv al cumpărării.

Dacă însa cercetam mai în profunzime aflăm ce reprezintă cu adevărat o anumită marcă pentru ei.

Astfel, unii experți explica succesul obținut de țigaretele Marlboro spunând că reclama a fost îndreptată către acea porțiune a sufletului unui bărbat care este capabilă de eroismul pe care îl asociem cowboy-ului.

Pe măsură ce generațiile se succed, imaginea cowboy-ului , în loc să pălească, apare tot mai impunătoare. Legandu-și identitatea de cowboy și nu de ceva mai la moda, Marlboro a continuat să aiba succes.

Un alt exemplu este cel al sapunului de toaleta “LUX” din Stalele Unite.

Săpunul de toaleta “LUX”, un lider al pieței înainte de jumătatea acestui secol, a atins culmea notorietății cu anunțurile publicitare construite în jurul temei: “Nouă din zece staruri de cinema își îngrijesc pielea cu săpunul de toaletă “LUX”, profitând de pe urma truismului că starurile de cinema sunt pentru femei ceea ce sunt cowboy -ii pentru barbați.

Prin urmare succesul reclamei pentru sapunul “LUX” se baza pe asocierea acestuia cu imaginea de fascinație, lux, glorie și seducție.

Putem deci concluziona ca aceste persoane achiziționează un anumit comportament și acest lucru depinde în mare parte de imaginea lor despre ei înșiși.